12 tips om je collageen een boost te geven

Collageen

Collageen

Collageen voor de gezondheid van de huid – 12 tips om het een boost te geven. Collageen is het meest overvloedige en sterkste eiwit in je lichaam. Het wordt gevormd door kruiskoppelingen en verstrengelingen van talloze aminozuren die met drie ketens voor een drievoudige spiraalvormige structuur zorgen.

Het collageen is ongeveer 75% van het gewicht van de huid en ongeveer 30% van de totale eiwit massa van het lichaam. Structureel bestaat collageen uit lange vezels van eiwitten die zorgen dat de huid stevig blijft en die de huid bij elkaar houdt. Collageen is ook belangrijk voor het herstellen en vernieuwen van de huidcellen. Daarnaast houdt collageen de huid vochtig.

Er zijn ten minste 16 primaire variaties van collageen in je lichaam, ook wel bekend als typen. Collageen bevindt zich in het bindweefsel, pezen, kraakbeen, huid, tanden, botten, de kleppen van het hart en in het hoornvlies.

Veel collageen betekent een gladde huid

Als je collageen niveau hoog is, is je huid glad. Net zo zacht en stevig als een babyhuidje. Ongeveer halverwege de twintiger jaren wordt de collageenproductie langzamer en minder. Tegen de tijd dat je tachtig bent, heb je vier keer minder aan collageen. Dit verklaart de vorming van rimpels en een slappe huid.

Kunnen topische producten het niveau opvoeren?

Als een omheind gebied van essentiële aminozuren produceert je lichaam geen collageen, dus moet een dieet zorgen voor de productie. Hiervoor heb je gezonde eiwitvezels nodig, vitamine C en ijzer. Dit moet de collageen synthese stimuleren. Zonder deze voedingsstoffen kan de huid kwetsbaar worden en het collageen niveau dalen.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken kan het collageen niet de huid penetreren. Het is een groot eiwitmolecuul, dus het komt niet bij de onderste lagen van de huid. Plaatselijk en uitwendig toepassen kan hooguit alleen wat bijdragen aan de hydratatie van de huid. Als er dus op het etiket staat gehydrolyseerd collageen en het wordt aangeprezen als een wondermiddel voor de huid, het verhoogt helaas niet het collageen niveau in de huid.

Gebruik daarvoor liever in de plaats producten die met peptiden, vitaminen en antioxidanten het collageen een boost kunnen geven en de elastine van de huid kunnen herstellen. Onze Defiance collectie is speciaal ontworpen om zich te richten op de effecten van de afnemende collageenproductie.

Wat beschadigt je collageen?

Collageen, Huidverjonging, Huidproblemen, Huidkliniek rotterdam, Elim Instituut

Een verkeerde levensstijl, milieustressoren, vervuiling en vrije radicalen kunnen de collageenproductie van de huid verminderen.

Een hoge suikerconsumptie verhoogt het gehalte van de Advanced Glycation End-products (AGEs) die nabijgelegen eiwitten beschadigen, collageen verzwakken waardoor het droog en breekbaar wordt.

De zon zorgt voor UV-stralen die schade aan de dermis aanbrengen, waardoor hij breekt. De stralen zorgen ook dat er ten onrechte abnormale elastine vezels onder de huid worden opgebouwd die de vorming van rimpels veroorzaken.

Tabak. De combinatie van chemische stoffen in tabak brengen schade toe aan het collageen en de elastine. Nicotine is ook slecht voor de bloedvaten waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen naar de huid gaan.

Genetische veranderingen kunnen de kwaliteit en de productie van het collageen beïnvloeden.

Auto-immune aandoeningen. Sommige auto-immune aandoeningen kunnen antilichamen aanmaken in collageen waardoor het collageen afneemt en de huid minder volume geeft.

Verouderingsproces. Helaas is dit proces onvermijdelijk. Collageen niveaus verminderen en breken af tijdens ons leven.

12 manieren om het niveau van het collageen op te voeren

Er zijn verschillende manieren om het collageen door middel van de voeding of suppletie te stimuleren. Dit zal helpen om het volume van de huid zo goed mogelijk te houden, terwijl het ondersteuning geeft bij het stimuleren van een optimale gezondheid.

1. Het nuttigen van een uitgebalanceerd dieet wat eiwitten bevat in de vorm van vette vis, liefst met veel Omega-3 vetzuren en vitamine A (wat een ontstekingsremmende werking heeft). Daarnaast moet het dieet veel antioxidanten bevatten die ook helpen bij het opruimen van vrije radicalen om verlies en afbraak van collageen te voorkomen.

2. Zorgen dat je darmen optimaal functioneren zodat je lichaam al je bouwstoffen goed opneemt. Wat ik hiervoor aanraad is de RC Skin Control. Dit reinigt de ingewanden en de darmen. Verbetert de ontlasting en zorgt ervoor dat oude ontlasting vanuit de dikke darm wordt verwijderd. Deze supplementen maken de darmwand soepel en verbeteren de opname van voedingsstoffen. Daarnaast worden ontstekingsreacties effectief tegengegaan.

3. Het beperken of stoppen met cafeïne geeft ook een positief effect. Onderzoeken hebben uitgewezen dat cafeïne een nadelig effect heeft op de huidveroudering en het genezingsproces van de menselijke huid. De populaire praktijken om collageen aan je bakje koffie in de ochtend toe te voegen om de schade die veroorzaakt wordt door cafeïne te beperken, is contra-intuïtief. Het beste is dus om cafeïne helemaal uit je dieet te schrappen als je bezorgd bent over de gezondheid en het collageen van je huid.

4. Hyaluronic acid (ook gevonden in de collectie van onze Defiance lijn) is een belangrijke verbinding voor het collageen in de huid. Deze soort komt voor in voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren zoals wortelgroenten, bonen en soja. Het kan ook gevonden worden in supplementen.

5. Vitamine C is een super vitamine als het gaat om het bevorderen van de collageenvorming en het beschermen van de huid. Het wordt toegevoegd aan crèmes en serums voor een goede reden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn citrusvruchten, papaja, aardbeien, broccoli en groene bladgroenten. Het kan ook als supplement worden genomen.

6. Aloë vera. We weten dat Aloë vera kalmerende en verzachtende eigenschappen voor de huid heeft wanneer het topisch wordt toegepast. Uit recente studies is gebleken dat wanneer de uitgepakte Aloë sterolen worden genomen als supplement een verdubbeling geven van de productie van collageen en hyaluronzuur in het lichaam en de huid.

7. Antioxidanten beschermen de huid tegen schade door vrije radicalen. Bepaalde antioxidanten verbeteren de doeltreffendheid van de collageenproductie en helpen de huid te verjongen. Je kunt ze vinden in groene thee, bosbessen, zoethout extract, mulberry extract, yerba mate, granaatappel extract, astragalus, kaneel, etherische oliën van tijm, basilicum en oregano. Wat ik zeker ook kan aanraden is de Source of Life. Dit is een krachtige multivitamine met antioxidanten en deze dosering is niet uit onze voeding te halen.

8. Ginseng. Een studie die geplaatst is in het Journal of Ginseng Research heeft aangetoond dat ginseng de hoeveelheid collageen in de bloedbaan verhoogt. Het heeft ook ontstekingsremmende en antioxidanten eigenschappen en wellicht de potentie om de veroudering van de huidcellen te stoppen. Het kan genomen worden in de vorm van thee, tincturen en supplementen.

9. Nutriënten die de vorming van collageen kunnen ondersteunen zijn onder andere:
Anthocyanen, gevonden in bramen, bosbessen, frambozen en kersen.
Proline, gevonden in eiwit, kaas, soja, kool en vlees.
Vitamine B, gevonden in planten als betacaroteen en voedingsmiddelen afgeleid van dieren.
Koper, gevonden in schaaldieren, rood vlees, noten en sommige soorten drinkwater.

10. Retinol (vitamine A-derivaat) is een andere antioxidant dat collageen niveaus kan stimuleren door het bevorderen van de levensduur en het blokkeren van bepaalde enzymen die het collageen vernietigen. Dit maakt het een geweldige aanvulling op producten die vitamine A bevatten. Gebruik het alleen ’s nachts. Vermijd het gebruik in combinatie met zonlicht en gebruik het niet als je zwanger bent.

11. Rood licht therapie zoals de collageen elastine booster kan de groei van collageen in de huid stimuleren en vergroten. Het is een low-level of (LLLT) laser die niet-invasief is, hij is veilig en kan de elasticiteit van de huid kan verhogen en rimpels tegengaan.  Maak nu een afspraak voor de kennismakingsaanbieding waar een behandeling met de collageen elastine booster bij zit.

12. Een regelmatig oefenschema kan helpen bij de zichtbare vergrijzing. Het kan het collageen beschermen en zorgen dat het collageen in de huid, de botten, de spieren en de gewrichten langer behouden blijft.

Collageen huidverjonging: voeding en collageen poeder

Als de collageenproductie afneemt, zijn er voedingsmiddelen die je kunnen helpen om de huid toch stevig te houden en de elasticiteit en de frisheid van de huid te verbeteren.

Vlees

Er zijn verschillende vleessoorten met een hoog collageengehalte, zoals rundvlees, geitenvlees, os, hertenvlees, varkensvlees en dan vooral de poten en kip. Ook de huid en de botten bevatten veel eiwitten en collageen, zoals de varkenshuid. Een bouillon van botten is ook een optie.

Vis

In de vis zelf zit niet zo veel collageen, daarentegen zijn de schubben van de vis wel een fantastische bron. Zalm en tonijn leveren ook nog eens omega-3 vetzuren die helpen om de huidcellen te beschermen. Dat betekent minder ontstekingen en meer elasticiteit en stevigheid.

Groente en fruit

Rode fruitsoorten, zoals aardbeien, appels en kersen, maar ook rode groenten zoals bieten, rode pepers en rode paprika bevatten lycopeen. Deze stof is een uitstekende antioxidant en helpt mee om de productie van het collageen te verbeteren.
Dan is er ook nog fruit wat rijk is aan vitamine C, iets wat essentieel is voor de productie van collageen. Je komt het tegen in citroenen, kiwi’s, mango, sinaasappels, ananas en in tal van andere soorten fruit. Een ander voordeel van veel fruitsoorten is dat ze ook veel antioxidanten bevatten, deze gaan ook het vormen van rimpels tegen.
Ook groentes zoals andijvie, spinazie, aubergine en kool zijn gezond en goed voor de collageenproductie.

Voedingsmiddelen rijk aan zwavel en lysine

Zwarte en groene olijven, komkommer, selderij, komkommer, knoflook, uien, bananen en tofu hebben ook een stof die goed is voor de stimulatie van de collageenproductie, namelijk zwavel. Lysine kom je weer tegen in zeewier, aardappelen en biergist.

Een gezond lichaam en een mooie huid

Het is verstandig om een gezond en uitgebalanceerd dieet samen te stellen wat bevorderlijk is voor de collageenproductie en natuurlijk ook een gezond lichaam. Aan dat dieet kun je ook rustig sojamelk, thee, noten en kaas toevoegen om de collageen huidverjonging te stimuleren.

Top tien voedingsproducten

Om de keus nog wat makkelijker te maken hebben we even een top 10 voor je samengesteld van voedingsproducten die echt super zijn als je het collageen wilt stimuleren:

Witte kool, vol met vitamine A, B, C en E, antioxidanten en is zeer collageen stimulerend.

Avocado, rijk aan vitamine E en omega 3-vetzuren die de collageenproductie stimuleren.

Bonen bevatten zink en hyaluronzuur. Goed voor de huidhydratatie waardoor je fijne rimpels en lijntjes voorkomt.

Tonijn en zalm zijn goed gevuld met Omega-3 vetzuren die de huidcellen ondersteunen.

Knoflook bevat niet alleen zwavel, maar ook liponzuur en taurine. Ze helpen alle drie bij de opbouw van beschadigde collageenvezels. Goed voor de collageen huidverjonging dus.

Wortels zijn collageenboosters door het hoge vitamine A gehalte. Ze verhogen de huidelasticiteit en de bloedtoevoer naar de huid. Allemaal bevorderlijk voor de collageen huidverjonging.

Lijnzaad zorgt voor vezels en omega-3 vetzuren, stoffen die ons lichaam goed kan gebruiken. Gewoon aan je yoghurt of salade toevoegen.

Biologische soja stimuleert de collageenproductie van de huid. Daarnaast bevat het genisteïne, een planthormoon wat de huid versterkt, het collageen doet toenemen en de enzymen blokkeert die huidveroudering veroorzaken.

Boerenkool en spinazie hebben een hoog watergehalte wat goed voor de hydratatie is en zeker ook de elasticiteit van de huid bevorderen.

Limoenen en grapefruit bevatten net zoals andere citrusvruchten goede ingrediënten voor ons lichaam en de huid. Ze gaan ook de afname van collageen tegen.

Wondermiddel collageen huidverjonging?

Bovenstaande voedingsstoffen zijn gezonde producten, die onze gezondheid bevorderen. Het is niet zo dat als je alleen maar dit eet, je ineens de huid van een twintigjarige krijgt. Maar het is wel zo dat het bijdraagt aan een gezonde en jonger uitziende huid.

Collageen huidverjonging en meer

Het is niet altijd even eenvoudig om je aan een volledig uitgebalanceerd dieet te houden. Soms schiet het er door bepaalde redenen even bij in. Toch is het ontzettend belangrijk om wel dat collageen binnen te krijgen. Het is namelijk niet alleen de huid die het nodig heeft, maar ook onze gewrichten en organen worden met collageen onderhouden.

Collageen levert ook hier stevigheid, structuur en integriteit die iedereen nodig heeft. Zeker mensen die veel lichamelijke inspanning moeten leveren, zwanger zijn of herstellende van een ziekte of operatie kunnen dit collageen goed gebruiken. Daarom is het verstandig om af en toe een bouillon te trekken van de botten van dieren, het kan zelfs van vissenbotten.

Collageen, Huidverjonging, Huidproblemen, Huidkliniek rotterdam, Elim Instituut

Collageen poeder, een goed alternatief

Er is ook een alternatief, namelijk collageen hydrolysaat. Je kunt je collageeninname aanvullen met dit collageen poeder. Dit kun je bijvoorbeeld in je thee of in een glas met water doen. Het collageen poeder klontert niet en omdat het moleculaire gewicht laag is, wordt het binnen een half uur in je lichaam opgenomen. Je kunt beginnen met een beetje en langzaam opbouwen naar bijvoorbeeld twee eetlepels per dag.

Waar is het goed voor?

Er zijn een aantal redenen die verklaren waarom het verstandig is om extra collageen poeder aan je voedselinname toe te voegen:

  • Het is goed voor de striae, cellulitis en rimpels. Omdat met de jaren onze collageenproductie afneemt, is het verstandig om het aan te vullen.
  • Het is goed voor de darmwand en de maagwand. Het kan bijdragen om de darm- en maagwand te herstellen doordat het de slijmvliezen herstelt.
  • Het is goed voor de gewrichten, het kraakbeen en de botten. Dit komt omdat zij voor ongeveer een derde deel uit collageen bestaan. Het kan de klachten van het stijf worden als we ouder worden verminderen.
  • Het is goed voor je nagels. Nagels bestaan voor een groot deel uit keratine, een vezelachtig eiwit. Dit eiwit heeft aminozuren nodig en dat zit in collageen. Ook je haar wordt er beter en minder droog van. Daarnaast breken zowel je haar als je nagels minder snel.

Andere opties om de huid te stimuleren

In het voorgaande deel laten we zien hoe belangrijk de juiste voeding is voor je huid. Met de juiste voedingsstoffen, voeden we ook daadwerkelijk onze cellen. Diversiteit in het voedingspatroon is ook belangrijk, hierdoor worden vitamines en mineralen beter opgenomen. Zink zorgt voor de productie en opname van collageen, ijzer zorgt voor sterke celwanden en koper zorgt voor een goede veerkracht van de huid.

Maar ook de mineralen, vitamines en aminozuren zijn belangrijk om collageen aan te maken. Het is belangrijk dat je al deze stoffen in de juiste hoeveelheden, samenstellingen en verhoudingen binnen krijgt. Ook de manier van inname is belangrijk, bijvoorbeeld onder de tong of innemen voor of na de maaltijd in de avond of in de ochtend. Daarom zijn er ook speciale collageenpakketten samengesteld om volledig de voordelen te benutten van de supplementen.

Collageen, Huidverjonging, Huidproblemen, Huidkliniek rotterdam, Elim Instituut

Wat kun je nog meer doen?

Wat kun je nog meer doen behalve op je voeding letten om een gezonde en jonger ogende huid te bewerkstelligen? Hierbij mogen we zeker niet voorbijgaan aan de huid verzorgingsproducten die we gebruiken. Bepaalde ingrediënten kunnen de aanmaak van collageen stimuleren, dus deze mogen niet ontbreken in de producten. Vitamina C is hierbij toch wel het belangrijkste ingrediënt, maar let op want niet iedere toevoeging van vitamine C is ook daadwerkelijk effectief.

Er moet een minimale hoeveelheid van 0,6% in zitten, maar eigenlijk is een concentratie van 4% pas echt positief voor een zichtbaar resultaat. Over het algemeen staat dit meestal bij de eerste drie ingrediënten, het kan zijn dat ze er een andere namen en vormen voor vitamine C gebruiken: ascorbinezuur, ascorbylpalmitaat, tetrahexyldecyl ascorbate, retinyl ascorbaat, natrium ascorbyl fosfaat en magnesium ascorbyl fosfaat.

Vrije radicalen tegengaan

Het is ook verstandig om de vrije radicalen tegen te gaan door je verdediging barrière te verstevigen. Een ongezonde leefomgeving of levensstijl doen nu eenmaal geen goed aan het collageenproces. Vrije radicalen versnellen het verouderingsproces en zeker als je niet voldoende antioxidanten hebt om deze vrije radicalen te neutraliseren.

De ouderwetse drie R ’ren zijn hier nog steeds een perfecte manier om je huid en lichaam tegen de vrije radicalen te beschermen. Deze drie R ‘ren staan voor: rust, reinheid en regelmaat. Dat betekent dat je moet zorgen voor voldoende slaap, je huid goed reinigt en een regelmatig leven leidt. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen onder andere Uv-stralen. Natuurlijk heeft alcohol en roken ook een negatief effect op de huid.

Het stimuleren van de huidcellen

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de huidprocessen, waardoor er ook steeds meer effectieve behandelingen komen. Behandelmethodes die zowel de huid van binnenuit als van buitenaf stimuleren in de aanmaak van collageen. Zo is er bijvoorbeeld de ledtherapie waarbij de aanmaak van collageen gestimuleerd wordt. Of de behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van laser of micro-needling. Waarbij door middel van kleine gaatjes in de huid stimulerende stoffen worden ingebracht, zoals vitamines.

Je hebt nu een aantal waardevolle tips gekregen. Wil jij weten hoe jouw collageen ervoor staat? Maak dan een afspraak voor de kennismakingsbehandeling dan kunnen we doormiddel van een meting zien hoeveel collageen er nog in jouw huid zit en krijg je direct een behandeling om dit te herstellen.
 
Ken jij iemand die natural ORGANIC BEAUTY wilt? Deel!
Follow

About the Author

Carinda toont vrouwen voor wie hun uitstraling belangrijk is voor hun persoonlijke en/of zakelijke succes hoe ze huidveroudering kan stopzetten en zelfs kan omzetten in verjonging.

>