Welke cosmetica producten kiezen?

Gezondheid

Cosmetica

Cosmetica, het is niet makkelijk om te bepalen welke huidverzorging je het beste kunt kiezen, het aanbod is vaak overweldigend. Het is ontzettend lastig om te kiezen uit zoveel producten en daarnaast is er te veel tegenstrijdige informatie.

Helaas zijn er gegronde redenen om soms bezorgd te zijn over de grondstoffen van de cosmeticalijnen, zowel voor de dagelijkse huidverzorging als voor de make-up. Wij willen als consument natuurlijk onze gezondheid en veiligheid beschermen en voorkomen dat giftige stoffen hier invloed op hebben.

De stelling: Het is veilig totdat het tegendeel bewezen is’, dat gaat er natuurlijk niet in. We hebben recht om te weten of deze producten voor persoonlijke verzorging gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

In dit artikel, geef ik je een blik op drie van de ergste overtreders en wij adviseren om producten die deze grondstof bevatten per direct niet meer te gebruiken! Er zijn voldoende onafhankelijke studies geweest die onomstotelijk bewijzen dat deze ingrediënten meer kwaad doen dan goed. Ze zijn niet alleen slecht voor ons, maar ze beïnvloeden ons milieu en ons ecosysteem, wat nadelige gevolgen heeft voor de natuur en ons watermilieu.

Wij bevinden ons aan de bovenkant van de voedselketen, dus wij kunnen hier de switch maken naar een beter milieu. Als je belang hecht aan jouw gezondheid en de gezondheid van de planeet, dan kun je het beste organische huidverzorging gebruiken, wat vrij is van schadelijke en chemische stoffen en andere toevoegingen. De natuur heeft een overvloed aan Australische botanische extracten die de verbindingen die door de mens zijn gemaakt overtreffen, zowel in effectiviteit als in veiligheid.

Cosmetica parabenen

De meeste van ons, waren al gewend om parabenen te mijden. Hier is al veel ophef over geweest. De Europese Unie heeft voorzorgsmaatregelen genomen en sommige parabenen zijn zelfs al verboden. Toch zijn het nog steeds de meest gebruikte conserveringsmiddelen die gevonden worden in make-up, hydraterende producten en shampoo. Methylparabeen, propylparabeen, butylparabeen, isobutylparabeen, ethylparabeen, ze worden nog steeds in deze producten gevonden.

Gemiddeld worden vrouwen nog steeds blootgesteld aan ongeveer 50 mg parabenen per dag tijdens het gebruik van cosmetica en huidverzorgingsmiddelen. Je vindt ze misschien niet altijd vermeld op het etiket, zeker niet bij de geurtjes, maar ze zijn er wel. Verschillende studies hebben aangetoond dat ze de hormoonhuishouding beïnvloeden doordat ze oestrogeen nabootsen en tevens geassocieerd worden met borstkanker. Daarnaast lijken ze de mannelijke voortplanting af te remmen.

Bij studies betreffende methyl parabenen, die aangebracht worden op de huid, reageert het lichaam met UVB wat tot schade aan het DNA kan leiden en de huid juist sneller verouderd.

Parabenen in levensmiddelen

In de verdediging wordt vaak het argument gebruikt dat deze stoffen ook van nature in sommige levensmiddelen voorkomen, zoals bij aardbeien, gerst, vanille, krenten, wortelen en uien. Toch is hier wel een degelijk verschil. Synthetische parabenen in cosmetische producten worden gemaakt met petrochemische producten. Wanneer men deze toepast op de huid, zijn ze niet gemetaboliseerd op dezelfde manier als bij inname. Integendeel, ze komen in onze bloedbaan terecht en worden door ons lichaam en dus ook door onze organen opgenomen.

Een laboratoriumonderzoek bij vrouwelijke knaagdieren heeft duidelijk aangetoond dat bij significante absorptie via de huid dit een voortijdige uteriene groei veroorzaakt en bij mannelijke knaagdieren een verminderd testosteron en een daling van de sperma hoeveelheid. Daarom is het zo belangrijk om deze giftige stoffen niet te gebruiken, stoffen die je gratis krijgt bij sommige huidverzorgingsproducten. Deze producten moeten eigenlijk je huid voeden, niet je gezondheid vernietigen.

Cosmetica DEA, Cocamide DEA, Lauramide DEA, Verwante chemische stoffen MEA en THEE (AMINES)

Deze stoffen worden gebruikt om cosmetica romig en schuimend te maken. Ze kunnen ook gebruikt worden als pH-neutralisatie, ter compensatie van de zuurgraad van andere ingrediënten in de samenstelling. DEA wordt vaak gevonden in hydratatie- en zonbeschermingsmiddelen, cocamide en lauramide DEA vindt men meestal in reinigingsmiddelen, zeep en shampoo. Ze kunnen milde tot matige huid- en oogirritatie veroorzaken.

Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat deze amines ook industrieel gebruikt worden in olieraffinaderijen. Ze worden hier gebruikt om waterstof, zwavelwaterstof of zure gassen uit vloeibare koolwaterstofemissies (LPG) te verwijderen. DEA en zijn verbindingen kunnen kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Nitrieten worden soms toegevoegd aan producten als anticorrosieve stoffen of gewoon aanwezig zijn als verontreinigende stoffen. De afbraak van bepaalde chemicaliën die worden gebruikt in de conserveringsmiddelen van cosmetische producten kunnen namelijk nitrieten vrijgeven wanneer het product wordt blootgesteld aan de lucht.

Tijdens laboratoriumexperimenten is aangetoond dat een blootstelling aan een hoge dosis van deze stoffen, afwijkingen in de huid en schildklier veroorzaken én leverkanker. De Europese Unie classificeert DEA als schadelijk, op basis van het gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid als men er langdurig aan wordt blootgesteld. Het Danish Environmental Protection Agency classificeert DEA ook als gevaarlijk, in dit geval ten opzichte van het milieu in verband met het acute gif gevaar voor waterorganismen en mogelijk ook voor bio accumulatie. Het is in ieder geval schadelijk voor vissen en andere dieren.

Cosmetica Flalaten – Dibutylftalaat (DBP)

DBP is een weekmaker die wordt gebruikt als oplosmiddel in haarsprays en nagelproducten om ze flexibeler te maken. Meestal kom je deze stof niet tegen op de ingrediëntenlijst van een product, het valt vaak onder de noemer ‘geur’. Deze stof wordt eenvoudig geabsorbeerd door de huid en kan een voor een verhoging zorgen van de werking van andere chemische stoffen die genetische mutaties kunnen veroorzaken. Bij laboratoriumexperimenten werd aangetoond dat ze ontwikkelingsstoornissen, afwijkingen in de testikels, prostaat en een verminderde hoeveelheid sperma gaven.

De meeste ftalaten zijn verboden voor gebruik in kinderspeelgoed, maar het gebruik in cosmetica is nog niet aangepakt.

De Europese Unie classificeert DBP als een verdachte hormoon verstorende stof, op basis van het feit dat deze stof inwerkt op de hormoon functies en hierdoor schade kan aanbrengen aan het ongeboren kind of de vruchtbaarheid. Blootstelling aan ftalaten kan ook gezondheidsproblemen, zoals lever- of nierfalen veroorzaken, zeker bij jonge kinderen die regelmatig op producten kauwen of zuigen die ftalaten bevatten.

Andere ftalaten die worden gebruikt in de geurstoffen van de cosmetica, zoals DEP, worden verdacht van het verstoren van de hormoon functie, de voortplanting en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Ze hebben een negatieve invloed op de gezondheid. Om deze effecten te voorkomen, kun je het beste kiezen voor producten die als ingrediënt geen ‘parfum’ of ‘geur’ bevatten.

Kies dan liever voor producten die eco-vriendelijk zijn en kwalitatief hoogwaardige essentiële oliën bevatten. Deze producten zijn niet alleen goed voor je huid, maar zeker ook een stuk veiliger.

Ben je al begonnen met het lezen van de etiketten op de producten van jouw persoonlijke verzorging? Begin er vandaag mee en wapen jezelf met kennis.

Ken jij iemand die natural ORGANIC BEAUTY wilt? Deel!
Follow

About the Author

Carinda toont vrouwen voor wie hun uitstraling belangrijk is voor hun persoonlijke en/of zakelijke succes hoe ze huidveroudering kan stopzetten en zelfs kan omzetten in verjonging.

>