Logo Elim Instituut

De juiste vitamines voor een mooie huid

Deel dit Bericht

Je ziet wat je eet. Dit is een uitspraak waarbij wordt uitgegaan dat voeding direct effect heeft op de huid. En terecht! Wie ongezond leeft (roken, overmatig alcohol gebruik, junkfood) heeft vaak ook een zeer slechte huid. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Ook bij de van de huid. Broze nagels of een bleke huid zijn vaak een teken van een voedingstekort. Maar welke vitamines zijn nu van belang voor een gezonde huid?

Vitamine A

Van vitamine A is vooral bekend dat het belangrijk is voor de ogen (gezichtsvermogen) en je weerstand. Minder bekend, maar even belangrijk is dat het zorgt voor het behoud van gezond haar, je huid en tandvlees. Een teveel aan Vitamine A kan vergiftiging veroorzaken.

Vooral zwangere vrouwen moeten opletten dat ze hier niet teveel van binnenkrijgen. Een tekort kan juist nachtblindheid, droge schilferige huid, doffe ogen en haren veroorzaken. Dit tekort ontstaat wanneer iemand te weinig voedsel eet dat vitamine A bevat. Vitamine A komt voor in dierlijke producten (in de vorm van retinol) en in plantaardige producten (in de vorm van carotenen, vooral betacaroteen).

Bijvoorbeeld vis, dierlijk vet, zuivelproducten, lever, eierdooiers, wortels, gele en oranje groenten, koolsoorten, donkergroene bladgroenten en fruit.

Dagelijkse hebben volwassen mannen 1.000 en vrouwen 800 microgram vitamine A nodig (tijdens de zwagerschap is dit ook 1.000 microgram).

Vitamine B2

De naam voor vitamine B2 is riboflavine. Het is een vitamine die van belang is voor vitale haren en een gezonde huid. Daarnaast speelt het een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Mensen met een tekort aan vitamine B2 kunnen last hebben van broze haren, kloofjes in de mondhoeken, ontsteking van de tong en een schilferende huid rond de neus, ogen en oren. Een tekort kan ook leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte. Dit is niet goed voor het lichaam, want hemoglobine is de rode kleurstof in ons bloed en vervoert het zuurstof van de longen naar alle cellen in ons lichaam. Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge B2 inname.

Vitamine B2 zit vooral in melk, melkproducten, vlees, groenten, fruit en graanproducten (zoals brood). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 voor volwassen is 1,5 milligram voor mannen en 1,1 milligram voor vrouwen.

Vitamine B5

Panthotheenzuur is de naam voor vitamine B5 en speelt een belangrijke rol in het herstel van de beschadigde huid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5 is voor volwassenen 5 milligram. Het zit eigenlijk in bijna alle etenswaren. Omdat het bijna overal in zit, treedt alleen bij ernstige ondervoeding een tekort op. Het ‘burning feet-syndroom’ is het veelvuldig optreden van een pijnlijk, branderig gevoel in de voeten.

Vitamine B6

Vitamine B6 is ook bekend onder de naam pyridoxine en speelt een rol bij de stofwisseling. Het is nodig voor de opbouw en afbraak van eiwitten. Het is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 is te vinden in vlees, vis, eieren, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, bananen, melkproducten en groenten. De dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen 1,5 gram.

Een te hoge dosis vitamine B6 kan leiden tot afwijkingen van het zenuwstelsel en het denk- en geheugenvermogen aantasten. Maar daar kom je alleen aan wanneer je 10 kilo aardappelen of 65 bananen per dag gedurende paar werken eet J Bij volwassenen varieert dit van depressie, verwardheid, slapeloosheid, aandoeningen van het zenuwstelsel en ontstekingen van de tong en de huid.

Vitamine B8

Vitamine B8 (biotine) speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten en de productie van vetzuren. Het zorgt daarmee voor het gezond blijven van de huid, nagels en haren. Vitamine B8 zit in verschillende voedingsbronnen zoals eieren, lever, melk, noten, pinda’s en sojaproducten.

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B8. Wel kan een tekort aan vitamine B8 leiden tot verschillende huidafwijkingen zoals seborrhoisch eczeem, ontstekingen van de tong en haarverlies. Er kunnen verschijnselen optreden als verminderde eetlust, bloedarmoede, moeheid, spierpijn en depressie.

Vitamine C

Deze vitamine (ascorbinezuur) is nodig voor een goede wondverzorging en weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Verder is vitamine C een antioxidant en beschermt dit (samen met vitamine E) het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen en het bevorderen de opname van ijzer in het maagdarmstelsel. De dagelijkse hoeveelheid voor volwassen bedraagt 70 milligram.

Vitamine C vind je vooral in fruit (citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien), groenten (koolsoorten) en aardappelen. Een teveel aan vitamine C zal het lichaam via de urine verlaten. Een overschot kan laxerend werken en ervoor zorgen dat er te veel ijzer in je lichaam wordt opgenomen. Een vitamine C tekort kan zorgen voor een verminderde wondgenezing, weerstand en verminderde opbouw van bindweefsel. Met het bekende scheurbuik tot gevolg. De klachten die erbij horen zijn slapeloosheid, gewichtsverlies, vermoeidheid, verminderde weerstand en in een later stadium tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Vitamine D

De huid en vitamine D zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De voorloper van vitamine D wordt in de huid onder invloed van zonlicht (uvb) geproduceerd en meteen omgezet in het biologisch actieve vitamine D.

Vitamine E

Vitamine (tocoferol) speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier en andere weefsels. Het is net als de andere vitamines belangrijk voor de weerstand. De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht (UV-A & UV-B) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. Vitamine E is de meest voorkomende antioxidant in de huid dat deze vrije radicalen kan deactiveren.

Volwassen hebben ongeveer 10 tot 12 milligram per dag nodig. Vitamine E zit in halvarine, margarine, brood en graanproducten, zonnebloemolie, noten, zaden, groenten en fruit. Een tekort is erg zeldzaam maar kan leiden tot bloedarmoede en hersenschade.

Wil je weten wat de vitamine test voor jouw huid en gezondheid kan betekenen? Klik hier.




Meer huidtips

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Wat Je Krijgt als Je Kiest voor Elim Instituut:

huidverjonging tegen rimpels

Diepgaand Inzicht in je Huidconditie:

Begrijp je huid als nooit tevoren dankzij onze computerondersteunde analyse.

Behandelingen die Werken:

Gebaseerd op jouw unieke huidprofiel, krijg je toegang tot de meest effectieve behandelingen voor huidverslapping, lijntjes, rimpels, acne, en meer.

Gepersonaliseerde Huidverzorgingsroutine:

Ontvang een op maat gemaakte skincare lijn, specifiek samengesteld voor de unieke behoeften van jouw huid, vrij van schadelijke ingrediënten.

Ben je klaar om je huid te transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Ben je klaar om je huid te
transformeren?

Neem de eerste stap met ons Elim Huidherstel Startpakket. Wacht niet langer, ontdek je ‘Individual Skin Formula’ en boek nu je eerste afspraak.

Logo Elim Instituut

Carinda Brand
Kerksingel 16
2951 GE Alblasserdam

Kvk: 24389917
Anbos: 20430

Contact Us

T: 078-6911113
info@eliminstituut.nl