pH waarde en huidverzorgingsproducten

Acne

Hoe is de pH waarde in jouw huidverzorging

pH waarde en huidverzorgingsproducten: wat is belangrijk om te weten? Weet jij precies of je huidverzorgingsproducten evenwichtig zijn in pH-waarde? Het is de moeite waard om dit te onderzoeken, want als ze te zuur of te alkalisch zijn,

kun je jezelf een aantal potentiële huidproblemen bezorgen. ‘pH’ is de afkorting voor potentiaal hydrogenium en is de maat van de zuurgraad en de basische reactie van een waterige oplossing.

Als we het bekijken ten opzichte van je gezondheid is het ook de maatstaf voor de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Hoe hoger de pH waarde van een vloeistof is, hoe zuurder en hoe minder zuurstofrijk het wordt en hoe minder de concentratie waterstofionen in de oplossing is. Hoe lager de pH is, dan is de concentratie waterstofionen in de oplossing juist groter. De pH wordt dus berekend met het aantal waterstofionen dat aanwezig is.

pH waarde – wat doet een optimale zuurgraad voor de huid?

De pH-schaal varieert tussen de 0,0 en de 14,0. Een pH waarde van 7.0 wordt beschouwd als neutraal. Zodra het minder wordt dan 7.0 wordt het beschouwd als zuur en als de waarde hoger dan 7.0 wordt, dan noemen we het alkalisch. De pH waarde huid is iets zuurder en zou rond de 4.5 tot 5.5 moeten zitten.

De zuurgraad van je huid speelt een belangrijke rol bij de remming van de groei van schadelijke bacteriën en ze activeren ook bepaalde enzymen in de hoornlaag.

Wanneer de pH waarde op een normaal niveau zit, stimuleert het de productie en de afscheiding van gezonde lipiden en natuurlijke oliën. Deze stoffen heeft men nodig om de huid te herstellen, te genezen en om de huid in een evenwichtige staat te houden. Dit natuurlijke proces kan verstoord worden als de pH waarde niet correct is.

pH waarde voorbeelden:

Citroen sap 2.0
Azijn 3.0
Maagzuur, tussen de 1.5 en 3.5
Water 7.0
Bloed, tussen de 7.35 en 7.45
Zuiveringszout 8.0
Zeep, tussen de 8.00 en 11.0
Ammoniak 12.0
Afvoer en oven reiniger, tussen de 13.0 en 14.0

Voorkom een beschadiging van de zuurmantel

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De meest buitenste laag, het stratum corneum ofwel de hoornlaag is de buitenste laag van de huid en de bovenste laag van de opperhuid. Deze laag is de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Het zweet en talg (lipiden) die zich bevinden op de oppervlakte van de huid zorgen voor een belangrijke fysische en chemische barrière die bekend staat als de zuurmantel.

Het is eigenlijk de eerste beschermingslaag van je huid. Als deze zuurmantel wordt onderbroken wordt de huid gevoeliger wordt voor chemische stoffen, verontreinigde stoffen, bacteriën en ander micro-organismen.

Zodra dat deze barrière doorbroken is, wordt het een hele uitdaging om de huid gehydrateerd te houden en te repareren. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een van de ergste scenario’s is omdat dit is lastig is om weer te repareren,

De pH waarde huid verzorgingsproducten is dus super belangrijk. Een pH-verschil van 1 waarde lijkt misschien niet echt een groot probleem, maar de pH-schaal is logaritmisch en niet lineair en werkt daarom op 1 aan de macht van 10.

Om een beetje te begrijpen hoe deze schaal werkt:

Een pH van 5.0 is 10 x zuurder dan pH 4.0
Een pH van 3.0 is 100 x zuurder dan pH 5.0
Een pH van 2.0 is 1000 x zuurder dan een pH van 5.0

Een hoge pH waarde in veel producten

Producten met een hoge alkalische waarde kunnen je huid follikels verwijderen of een zwelling van de huidfollikels veroorzaken. Daarnaast vergroten ze de permeabiliteit ofwel de doorlaatbaarheid van de huid.

Het wijzigingen van de pH waarde huid en het herhaaldelijk gebruik van producten die het pH evenwicht verstoren kan leiden tot grote problemen. Emulgatoren die we hebben gevonden in hydraterende en reinigingsmiddelen hebben vaak een hogere pH waarde. De alkaliteit van deze producten verstoort de natuurlijke en huideigen zuurmantel.

pH waarde – is deze niet goed dan krijg je huidproblemen

Extreme pH niveaus kunnen leiden tot huidaandoeningen zoals acne, rosacea en roodheid, ontstekingen, een geïrriteerde en een droge huid. De ideale producten die je het beste kunt gebruiken blijven binnen de pH-waarde van de huid en zitten zo rond de 4.5 en 6.0. Producten die je regelmatig gebruikt en op je gezicht laat zitten, kunnen het beste een pH-waarde hebben rond de 4.0 tot 5.5

pH waarde eenvoudig controleren

Er zijn uitzonderingen zoals bepaalde exfoliërende producten die de zogenaamde AHA’s (alpha hydroxy acids) bevatten, die normaal gebruikt worden om een zure omgeving te creëren om vervelling of verschilferen van de huid te bevorderen. Ook de professionele behandelingen zoals een chemische peeling die speciaal is ontworpen om de zuurgraad van de huid te neutraliseren.

Je kunt op een eenvoudige manier de pH waarde van de producten controleren met een pH litmus strip van de apotheek. Of je kunt investeren in een eenvoudige pH-meter. Als de pH van een product minder is dan 4 of meer dan 6, stop dan met het gebruiken van het product. Zo kun je ook je make-up testen. Zeep is meestal hoog in alkaliteit, dit ligt meestal tussen de 8.0 en 11.0, het is dus verstandig om dit niet op je gezicht te gebruiken. Tenzij de zeep specifiek pH gebalanceerd is en ook als zodanig is geëtiketteerd.

Alle Mukti organische producten zijn pH gebalanceerd tussen de 4.0 en 7.0

pH waarde en voeding

Als het gaat om een alkalisch voeding, is het inmiddels bewezen dat dit zorgt voor een frissere huid met meer vitaliteit, een stabiele gemoedsrust, verlies van overgewicht rond de buik en minder suiker behoefte. Dit heeft te maken met de theorie dat alle levensmiddelen na vertering of een zuur of een alkalisch effect op het lichaam hebben.

Gebaseerd op de overtuiging dat een zuurder lichaam een voedingsbodem voor ziektes creëert, pleit het dieet voor een 80/20 verhouding van alkaline ten opzichte van zuur. Dit om een optimale pH-balans in het lichaam te creëren. Alkaline-vormende voedingsmiddelen bevatten een hoger gehalte als het gaat om vitamines en mineralen die nodig zijn voor een goede huid.

Voorbeelden hiervan zijn antioxidanten zoals betacaroteen en vitamine A, C en E, zink en de omega-3 vetzuren.

Wat is verstandig om te eten:

Veel fruit en groenten
Oude granen zoals quinoa en amaranth
Goede vetten zoals kokosolie, avocado, olijfolie en gras gevoed boter
Noten en zaden

Wat is verstandig om te drinken:

Water
Kruiden thee
Kokoswater
Amandelmelk
Appel cider azijn met water

Probeer minder of helemaal niet te eten:

Rood vlees en kip
Verwerkt en voorverpakt eten
Koekjes, gebak en brood
Frisdranken
Alcohol
Koffie en thee
Chocolade

Heb jij producten gebruikt die niet pH gebalanceerd waren en daar slechte ervaringen mee gehad? Laat een reactie achter.

Ken jij iemand die natural ORGANIC BEAUTY wilt? Deel!
Follow

About the Author

Carinda toont vrouwen voor wie hun uitstraling belangrijk is voor hun persoonlijke en/of zakelijke succes hoe ze huidveroudering kan stopzetten en zelfs kan omzetten in verjonging.

>